Tuky jsou ve výživě člověka opět velmi bohatým zdrojem energie a spolu se sacharidy značným způsobem pokrývají energetické potřeba celého organismu. Tuky se primárně dělí na živočišné a rostlinné a najdeme v nich mimo jiné i nasycené a nenasycené mastné kyseliny i cholesterol.

 

V kterých potravinách najdeme živočišné tuky? Jak už název napovídá je to maso, ryby, vejce a mléčné výrobky. Rostlinné tuky naopak najdeme v ořechách, olejích nebo třeba avokádu

 

O cholesterolu se často mluví jako o špatném, ale každá mince má dvě strany. Správná hladina cholesterolu je v těle důležitá pro tvorbu všech steroidních hormonů – u mužů primárně testosteron a u žen estrogen. Dále se v tucích rozpouští spousta vitamínů, které jsou pro tělo také velmi důležité, a proto je potřeba nepodceňovat příjem tuků v naší potravě.

 

U tuků se dá opět průměrně spočítat, kolik bychom jich měli přijmout. Udává se přibližně kolem 1g na 1kg hmotnosti. Pokud chceme hubnout, tak potom se jejich množství malinko snižuje a naopak u přibírání potřebujeme přijmout o něco více.

 

O správné nastavení jídelníčku se vám opět rádi postaráme a zajistíme vám dostatečný přísun všech důležitých makroživin. Stačí, když se nám skrze formulář ozvete a zbytek už nechte na nás!