Sacharidy jsou naopak od bílkovin jednou z hlavních energií pro tělo a i když nejsou pro tělo tak esenciální, konzumujeme jich ve finále úplně nejvíc. Je to hlavně kvůli tomu, že naše tělo pro své fungování spotřebovává hodně energie a proto potřebuje hodně energie přijmout. Sacharidy jsou pro tělo nejlépe zpracovatelným zdrojem energie. Můžeme je rozdělit na jednoduché a komplexní.

 

Co řadíme mezi jednoduché sacharidy? Je to převážně ovoce, med, cukr atd. Mezi komplexní sacharidy řadíme naopak obiloviny, luštěniny, brambory nebo třeba batáty.

 

Stejně jak u bílkovin se i u sacharidů dá jednoduše spočítat, kolik jich naše tělo potřebuje. Opět si ukážeme průměrné hodnoty, které se obecně udávají. Zde můžeme i jejich počítání rozdělit podle pohlaví. Pro dospělého muže se udává denní příjem sacharidů od 3g – 5g na 1kg hmotnosti podle toho, jestli je sportovně aktivní a nebo ne. U žen jsou tyto hodnoty trochu menší a udává se okolo 2g – 4g sacharidů na 1kg hmotnosti. Je potřeba ale brát v potaz, že tyto hodnoty jsou obecné a vždy je potřeba se při počítání zaměřit na styl našeho života, četnost aktivit a spočítat si vše individuálně pro započítání všech aspektů našeho života.

 

Nadbytek sacharidů má velký vliv na nekontrolované přibírání. Naše tělo je chytré a přebytečnou energii si ukládá ve formě tuku. Naopak při jejich nedostatku se můžeme cítit unavenější, nebudeme mít tolik energie na fyzické aktivity a opět může dojít k zažívacím problémům. Také mají vliv na naši psychiku a můžou se objevit změny nálad, nebo i úzkosti. Proto je opět důležité mít správně nastavený jídelníček tak, abychom měli i sacharidů dostatek. Toho nejlépe dosáhnete s naším krabičkovým jídlem, které vám rádi připravíme přímo pro vaše potřeby!