Pojďme se podívat na téma metabolismus. Častokrát omílané téma v konverzacích o hubnutí, tak si to dnes rozebereme a řekneme si, co je vlastně ten metabolismus.

 

Jednoduché vysvětlení by bylo asi takové, že metabolismus je látková a energetická výměna, příjem a zpracování živin. Naše tělo pro své fungování potřebuje určité množství energie. Energii získává z jídla a tu pak rozvádí patřičně do celého těla. Přibližně 60-70% energie tvoří tzv. klidový metabolismus (energie, kterou potřebujeme na fungování těla – dýchání, srdce atd.). Další část tvoří termický efekt – energie, kterou potřebujeme pro zpracovávání jídla. Ano, i na to potřebujeme energii. Udává se přibližně 10%. Zbylých 20-30% energie můžeme rozdělit do fyzických aktivit, sportu, ale i klasických denních úkonů.

 

No a co vše určuje rychlost našeho metabolismu? Rozhodně je to pohlaví. Muži mají většinou rychlejší metabolismus. Mají více svalů, větší orgány a hraje tam i roli jiné hormonální nastavení. Dále je to věk. S větším věkem se náš metabolismus zpomaluje, ale dá se proti tomu bojovat pohybem, zdravou stravou a tréninkem. V neposlední řadě hraje roli i genetika. Někdo může prostě jíst více, cokoliv a nebude to na něm tak vidět, jako na někom jiném.

 

Co si z toho vzít? Vše je opět na správně nastavené stravě a dostatečném pohybu. Vše se dá nějakým způsobem ovlivnit tím, jak žijeme a jak se stravujeme. My se postaráme o to, aby vaše strava byla správně nastavená vašim potřebám a odbouráme vám starost ohledně jídla, abyste se mohli ve vašem životě soustředit na důležitější věci.