Z potravin dostáváme do těla různé množství látek a jejich nejvýznamnější část tvoří makroživiny. Mezi základní makroživiny patří bílkoviny, sacharidy a tuky, které konzumujeme ve velkém množství a které tělo výrazně využívá a které mu dodávají energii. Jde o živiny, které potřebujeme v relativně velkém množství na rozdíl od mikroživin. Pojďme si o nich něco málo říct a v dalších článcích si je rozebereme více podrobně. 

 

Bílkoviny jsou základní stavební složkou našeho organismu, a proto je nesmírně důležité zajistit tělu stabilní příjem kvalitních a dobře vstřebatelných bílkovin. Najdeme je primárně v mase, rybách, mléku ale i třeba v luštěninách, tofu atd.

 

Sacharidy jsou pro tělo hlavním zdrojem energie a jelikož naše tělo potřebuje hodně energie pro správné fungování, potřebujeme jich i dostatek přijmout v kvalitní formě. Najdeme je primárně v obilovinách, bramborech, zelenině ale i třeba v ovoci, medu atd.

 

Tuky jsou dalším zdrojem energie pro naše tělo a navíc obsahují další důležité mastné kyseliny nebo třeba cholesterol, který je pro tělo také důležitý. Najdeme je primárně v mase, mléčných výrobcích, rybách ale i třeba v ořechách, avokádu atd.

 

Příště si je rozebereme více podrobně a řekneme si, kolik bychom od každé makroživiny měli přibližně v potravě přijmout. Vše vám rádi přímo na míru spočítáme do vašeho jídelníčku a vaší krabičkové stravy, tak se nám nebojte ozvat! V MMfood jsme tu pro vás.