Bílkoviny jsou základní stavební jednotkou našeho organismu. Zastávají mnoho důležitých funkcí včetně přenášení látek v těle, chrání tělo před patogeny, plní stavební funkci nebo díky hormonům regulují vnitřní prostředí organismu. Co to pro nás ale znamená? Znamená to, že se bez nich náš organismus neobejde, a proto je důležité tělu zajistit jejich dostatek. Jejich dostatek nemusí řešit jen sportovci pro růst svalové hmoty, ale každý člověk, který chce být zdravý a který chce zajistit správné fungování svého těla.

 

Kde bílkoviny najdeme? V mase, rybách, mléčných výrobcích, vejcích nebo třeba luštěninách.

 

Jak tedy spočítáme, kolik bílkovin potřebujeme pro své tělo přijmout? Ono to vlastně není vůbec složité a dá se to jednoduše spočítat. My si zde ukážeme průměrné hodnoty, které doporučuje mezinárodní společnost pro sportovní výživu. Základní příjem bílkovin pro dospělého člověka se udává od 0,8g1g bílkovin na 1kg hmotnosti. U sportovně založeného jedince se to poté pohybuje v hodnotách od 1,5g2g bílkovin na 1kg hmotnosti.

 

Jejich výrazný nadbytek by mohl způsobit zažívací problémy, protože by tělo nebylo schopné velké množství bílkovin zpracovat. Naopak jejich nedostatek by mohl znamenat, že by tělo nemělo dostatek aminokyselin, zhoršenou imunitu a znamenalo by to ochabování a zmenšování svalů, protože by tělo nemělo z čeho stavět. Oproti tukům a sacharidům si je naše tělo neumí ukládat, proto je důležité mít jich každý den dostatek a tím dosáhneme jen vyváženou a správně poskládanou stravou se kterou vám u nás v MMFood rádi pomůžeme.